IP vs HDCVI

- IP camera's kunnen hogere resoluties behalen dan 1080p en dit zal alleen maar hoger worden in de toekomst
- De PoE technologie van een IP camera, maakt het mogelijk om video en spanning via 1 utp kabel te verzenden
- Een IPC is al een netwerk camera en kan dus functioneren, zonder gebruik te maken van een recorder
- In vele gevallen is het super eenvoudig, om een IPC op te nemen in een bestaand netwerk.

 

Slimme camera

Softwaretoepassingen zorgen ervoor dat ze steeds “slimmer” worden. IP-camera’s kunnen in verdachte situaties zelf inzoomen. Ook kunnen ze bij onregelmatigheden andere camera’s activeren en beelden doorzetten naar de alarmcentrale.

De voordelen van IP-camera’s maken dat deze populairder worden en veel worden gebruikt voor de beveiliging van winkels, fabrieken en kantoorpanden. Ook particulieren kiezen vaker voor IP-camera’s. Er zijn zelfs particulieren die IP-camera’s gebruiken om hun huisdier te controleren. Toch zijn de camera’s vooral geliefd als beveiligingsmiddel bij bedrijven, vanwege de hoge kwaliteit en de relatief lage kostprijs.

Beweging detecteren
Er zijn diverse soorten lenzen beschikbaar voor IP-camera’s. Bijvoorbeeld lenzen die zorgen voor een grotere kijkhoek. En lenzen die gestuurd kunnen worden. Een ander groot verschil tussen IP-camera’s en reguliere beveiligingscamera’s is het feit dat zij naast het streamen van beelden via internet ook beschikken over een chip waar geavanceerde software op gezet kan worden. Tevens zijn er IP-camera’s die voor het menselijk oog onzichtbaar infrarood- en ultravioletlicht omzetten in beeld. Als het donker wordt, schakelt de camera automatisch over en blijven de (zwart-wit) beelden van hoge kwaliteit.

De chip en software in de IP-camera maken het ook mogelijk beweging te detecteren. Met de zogeheten analysemethode “persoon in gebied” wordt een bepaald gebied van het beeld dat de camera ziet als risicogebied aangemerkt. Registreert een IP-camera menselijke beweging binnen zo’n bepaald gebied, dan wordt een foto/clip van de beweging naar de alarmcentrale en eventueel uw smartphone of tablet gestuurd. Wanneer er ongewenste personen te zien zijn, dan kan direct de politie worden ingeschakeld.

 

Warmte registreren
Steeds vaker wordt er gekozen voor een IP-camera die thermisch kan “zien”. Het voordeel van thermische beelden is dat er geen licht wordt geregistreerd, maar (lichaams-)temperatuur. Beelden van thermische camera’s hebben weliswaar niet zoveel detail als reguliere videobeelden van een kleurencamera, toch zijn de beelden bij uitstek geschikt voor buitenbeveiliging. Doordat er puur op warmte wordt gelet zijn er veel minder foutmeldingen dan camera’s die bijvoorbeeld alleen op beweging letten.