Licht & Advies

Verlichting kan je interieur maken of breken: het is dus belangrijk dat je de verlichting in huis op de juiste manier aanbrengt.

Bij het inrichten van je huis denk je meteen aan verf, behang, vloeren en meubels. Iets waar veel mensen later pas bij stil staan, is de verlichting in huis. Vaak wordt de toegevoegde waarde van verlichting over het hoofd gezien en dat is jammer! Verlichting bepaalt functionaliteit, sfeer en uitstraling en het is dan ook belangrijk om er goed over na te denken hoe en waarmee je je huis wilt verlichten. Wil je optimaal omgaan met verlichting, maak dan een lichtplan! 

In een lichtplan werk je de opzet van de verlichting in jouw huis uit: een lichtplan brengt je ideeën tot leven. Zo krijg je een goed beeld welke uitwerking jouw ideeën hebben op je interieur. Ook kun je, als je dit lichtplan vóór een eventuele (ver)bouw maakt, voorkomen dat je met aansluitpunten zit die je niet kunt gebruiken en dat je aansluitpunten mist, waar je ze graag had willen hebben.

 

Om een lichtplan voor een bepaalde ruimte te maken is het belangrijk om goed na te denken over de functie van de ruimte. Waar wordt de ruimte voor gebruikt? Voor slapen, koken, relaxen, werken, douchen of badderen, televisie kijken, of lezen? Welke sfeer moet de ruimte uitstralen? Wie gaat van deze ruimte gebruik maken? Waar wil je wat doen? Welk licht heb je daarbij nodig? Er is een aantal basisprincipes wat betreft verlichting die je een eind op weg kunnen helpen.

Een lichtplan bestaat uit 4 basiselementen.

Algemene verlichting 

Algemene verlichting wordt ook wel de basisverlichting genoemd. Hiermee zorg je ervoor dat er zich voldoende licht in de ruimte bevindt zodat de ruimte mooi egaal en diffuus verlicht wordt. Het licht is onopvallend en geeft zo min mogelijk schaduwwerking waardoor het rustig aan je ogen is. Het benadert zoveel mogelijk daglicht. Dit kun je bereiken door het plaatsen van bijvoorbeeld uplighters. Deze lampen schijnen het licht naar boven waar deze wordt weerkaatst door het plafond en zo de ruimte diffuus verlicht. Vaak heeft algemene verlichting een hoge lichtopbrengst en heeft het een goede balans tussen direct en indirect licht.

Werkverlichting

Werkverlichting of functionele verlichting is gericht licht. Je kan hierbij denken aan verlichting boven de eettafel of een leeslamp naast een fauteuil. Vaak wordt deze soort verlichting op verschillende momenten op de dag gebruikt waardoor het fijn is als de verlichting verstelbaar of dimbaar is. Zo is het fijn als een lamp boven de eettafel te dimmen is, bij het lezen van de krant is meer licht nodig dan bij een romantisch diner. Wel is het belangrijk dat je niet in de lichtbron kijkt en er geen schaduwwerking op het werkblad optreedt.

Accentverlichting

Accentverlichting wordt gebruikt om een object of plek uit te lichten en de aandacht hierop te richten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een spot die een schilderij of bouwkundige details uitlicht.

Decoratieve verlichting

Bij decoratieve verlichting of sfeerverlichting staat de esthetiek van het armatuur voorop. Het heeft in eerste plaats niet meer de functie om een ruimte te verlichten, maar geeft een mooi effect. Veel van deze lampen hebben een lagere lichtopbrengst en vallen op door hun uiterlijk. Ze vormen een eyecatcher in je interieur, ook een haardvuur of kaarsen vallen onder decoratieve verlichting.

Lees hier hoe je een lichtplan moet maken!

LED verlichting

Als we het hebben over verlichting kunnen we natuurlijk niet meer om LED verlichting heen. Ledverlichting is binnen een paar jaar uitgegroeid tot een soort wonderlamp.

Nog maar kort geleden kwam ledverlichting op de markt als accentverlichting en voor decoratieve toepassingen. Met name de relatief eenvoudige mogelijkheden voor kleurvariatie waren interessante opties binnen de verlichtingstechniek. Mondiale en Europese regelgeving op het gebied van energiebesparing gaven de ontwikkeling vleugels en hebben geleid tot de huidige doorontwikkelde stand van de ledtechniek. Zelfs de gloeilamp kan al worden uitgefaseerd omdat er blijkbaar voldoende aanbod van alternatieven is.

 

 

Inmiddels is er vrijwel voor elke situatie wel passende ledverlichting te vinden. Behalve de uitstekende vervangers voor halogeenlampen is er een ruim aanbod in downlighters, TL-vervangende lichtbronnen, noodverlichting en decoratieve ledlampen voor de particuliere markt. Sinds de uitfasering van de gloeilampen komen steeds meer vervangende ledlampen beschikbaar met een filament dat sterk lijkt op de “oude” gloeilamp. Zelfs voor de laagvolt halogeenlampjes zijn goede en betaalbare led oplossingen beschikbaar.

Gelukkig is met de doorontwikkeling van ledverlichting ook de kwaliteit van veel producten verbeterd. De prijs van ledverlichting daalt de laatste tijd sterk waardoor de aanschaf in heel veel situaties in korte tijd kan worden terugverdiend in relatie tot de energiekosten.

Kwaliteit, lichtopbrengst en kosten zijn belangrijke punten van aandacht. Kwaliteit betreft in hoge mate de elektrische eigenschappen van ledverlichting. Wat doet de lichtbron met uw installatie?
Lichtopbrengst is eveneens belangrijk. De veel gemaakte fout van het vergelijken van de lumen/watt verhouding ten opzichte van conventionele verlichting in het kader van lichtopbrengst kan tot onaangename verrassingen leiden.
Tot slot zijn de besparingen op energiekosten ook iets om toch beter naar te kijken dan de gemiddelde leverancier u doet geloven. Waarom zou u niet gewoon vragen die beloofde energiebesparing te garanderen. Vaak komt dan alsnog een meer realistische besparing boven het spreekwoordelijke water.

Maar wat zijn de variabelen binnen LED verlichting? Lees daar hier meer over.

 

Als Smart Techniek en Automatisering denken wij graag met u mee met betrekking tot de feitelijke kosten, te verwachten besparingen en eventuele technische aanpassingen in uw bestaande elektrische installatie.