Domotica

Nog steeds denken we bij het woord  huisautomatisering, of domotica, direct aan dure oplossingen die veelal met bedrade apparatuur werken. Dergelijke systemen hebben een dure controle-unit die het middelpunt van het systeem vormt. Daarnaast moeten er overal draden naartoe getrokken worden die de diverse sensoren met het systeem verbinden. Gelukkig is tegenwoordig ook draadloos veel mogelijk (zorg voor een stabiele en snelle verbinding) en hoef je je huis echt niet ingrijpend meer te verbouwen.

Een domoticasysteem heeft een centraal basisstation nodig dat de diverse onderdelen in het systeem met elkaar verbindt en een centrale bediening mogelijk maakt. Tegenwoordig is een dergelijk los systeem met één centraal middelpunt niet altijd meer nodig. Wanneer je een smartphone of tablet hebt, dan heb je het basissysteem al in handen. Je kunt namelijk via het app-overzicht van een smartphone of tablet allerlei apparatuur bedienen.

Dit apparaat speelt hierbij dus de rol van centrale afstandsbediening waarmee je allerlei zaken bedient en instelt. De slimme apparatuur die je met je smartphone of tablet bestuurt, hoeven onderling niet per se te kunnen communiceren. Het maakt immers niet uit dat je de verlichting via een andere app bedient dan je thermostaat of je muzieksysteem, de apps staan op hetzelfde apparaat in je broekzak. Een belangrijk voordeel van een smartphone of tablet als middelpunt van je 'smarthome' is dat alle individuele componenten van verschillende merken kunnen zijn. Tevens is de configuratie doorgaans minder ingewikkeld. Het nadeel van al de losse apparaten en aparte merken is dat er uiteindelijk een minder vergaande integratie mogelijk is.

 

Het is zinvol om, als we domoticasystemen gaan vergelijken, te kijken naar het onderscheid tussen draadloze en bedrade domoticasystemen. De keuze tussen draadloos en bedraad is een voor de hand liggend startpunt bij het uitzoeken van een geschikt domoticasysteem. Als het niet mogelijk is om kabels aan te leggen, omdat het niet wenselijk is om je huis overhoop te halen voor het infrezen van leidingen, vallen de meeste bedrade oplossingen al bij voorbaat af.

 

Bedrade systemen

Bedrade netwerken zijn inherent robuuster, veiliger en minder storingsgevoelig dan draadloze netwerken. Vaak zijn ze ook sneller en is het energieverbruik lager. De componenten van bedrade systemen zijn niet per definitie goedkoper dan draadloos, maar als de prijs hoger is, heeft dat vaak te maken met een betere kwaliteit van de componenten. Dit komt doordat de meeste bedrade systemen zijn ontwikkeld voor professionele toepassingen, terwijl draadloze systemen vaak op de consument zijn gericht. Betaalbaarheid is bij de draadloze systemen daarom een belangrijke factor.

Bedrade systemen worden veelal in een stervorm aangelegd, waarbij de bekabeling naar een centrale ruimte, bijvoorbeeld de meterkast, wordt geleid. De actoren bevinden zich bij voorkeur in deze centrale ruimte, zodat er een overzichtelijke montage op din-rails mogelijk is. Verbruikers, zoals lampen, worden dus centraal geschakeld en vanuit de centrale ruimte gevoed. De schakelruimte moet hiervoor wel groot genoeg zijn, want er kan veel bekabeling samenkomen en er is ruimte nodig voor de montage van actoren, ingangen, eventuele interfaces en voedingen.

Bussystemen kunnen ook van apparaat naar apparaat aangelegd worden, maar dat vereist veel planning vooraf. Meestal worden ze daarom stervorming aangelegd, waarbij de signaalkabel vanuit de centrale ruimte naar een sensor of actor wordt gelegd en van daaruit teruggaat naar het centrale punt. Dit maakt het makkelijk om achteraf apparaten aan de bus toe te voegen.

Omdat in bestaande huizen de leidingen ontbreken om een bedraad systeem aan te leggen, zijn bedrade systemen alleen geschikt voor ingrijpende renovaties en nieuwbouw. De materiaal- en arbeidskosten voor het infrezen en aanleggen van leidingen en bedrading leveren een aanzienlijke extra kostenpost op ten opzichte van een draadloos systeem. Daarom kan draadloos ook bij nieuwbouw of renovatie goedkoper zijn. Die nadelen gelden niet voor bedrade systemen die over het stroomnet communiceren.

In sommige gevallen is er dure specialistische software nodig om een bedraad systeem te kunnen configureren en programmeren. Dit maakt deze systemen minder aantrekkelijk voor zelfbouwers, die de softwarekosten niet kunnen spreiden over een veelvoud aan installaties, zoals een installateur dat wel kan.

 

Draadloze systemen

Draadloze systemen hebben als voordeel dat ze goed toegepast kunnen worden in bestaande bouw. Het is niet nodig om muren open te breken en de installatie is goed te doen voor iedereen die beschikt over basiskennis van elektrotechniek. De meeste systemen bieden makkelijk te installeren opbouwschakelactoren die in een stopcontact gestoken kunnen worden en inbouwmodules die klein genoeg zijn om in een inbouwdoos te worden weggewerkt. Voor sensors, zoals bewegingsmelders en deur-raamsensors, zijn er door batterijen gevoede varianten die makkelijk op willekeurige plekken in huis gemonteerd kunnen worden.

 Het voornaamste nadeel van een draadloos systeem is de inherente onbetrouwbaarheid. Verstoring van het medium door andere zendapparatuur is altijd mogelijk. Moeilijk doordringbare materialen, zoals betonnen muren met wapening, en een ongelukkige penetratiehoek van het signaal ten opzichte van de muur kunnen de reikwijdte van het draadloze netwerk ernstig beperken. Betrouwbaarheid en bereik zijn zaken waarin de geavanceerde draadloze systemen zich het sterkst onderscheiden van de eenvoudige protocollen.

 

Rako Controls

 

Smart Techniek kiest voor de toepassing in domotica voor Rako Controls. Een van de voordelen die ondervonden zijn bij dit systeem is dat het zowel bedraad als draadloos door elkaar toegepast kan worden. Rako Controls biedt alle voordelen van een geavanceerd lichtregelsysteem zonder de noodzaak om bedrading aan te passen en kan gebruikt worden in alle elektrische installaties. In renovatieprojecten wordt vaak gekozen voor draadloze lichtregelsystemen, vanwege de kostenbesparing op herbekabeling. De draadloze modules zijn geschikt voor alle soorten verlichting, van gloeilampen, halogeen en TL tot de nieuwste generatie LED's. Een eenvoudige aansluiting naar een draadloze router biedt de mogelijkheid om via Wi-Fi de verlichting door middel van de smartphone te besturen. 

Rako biedt dim en schakelmogelijkheden voor alle typen van belasting. Rako bevat besturingselementen voor de vele lichtbronnen zoals, gloeilamp, lage spanning, LEDs, kleur wisselaars, koude kathode, TL en kleurwisselingen.  De draadloze modules kunnen gewoon in lijn met het verlichting circuit worden gemonteerd en worden bevestigd in het plafond voorzien van een standaard down-light sparing. Modules kunnen ook  in-line worden bedraad en aangesloten op uw dichtstbijzijnde stopcontact.  Voor grotere installaties of gecentraliseerde bedrading, kunt u gebruik maken van de Rako draadloze rack optie. RAK-4 packs kunnen worden gekoppeld om meerkanaals modules te vormen. Elk pack vereist een netwerkverbinding naar een draadloze Rx-Link die overal in het gebouw kan worden gemonteerd. Meerdere packs kunnen samen worden gebruikt en zullen naadloos integreren met het bestaande scala van draadloze modules en accessoires.

Een aantal hedendaagse tiptoetspanelen die voldoen aan zowel functionele als artistieke eisen. Beschikbaar in een breed scala aan standaard afwerkingen met inbegrip van gepolijst en geborsteld roestvrij staal met speciale afwerkingen om te bestellen. Schroef- of schroefloze bevestigings opties met Britse of Europese styling. De tiptoetspanelen kunnen zowel inbouw of half opbouw gemonteerd worden, geen van beide behoefd bedraad te worden en half opbouwmontage elimineert de noodzaak van een inbouwdoos.

  • Verkrijgbaar in wit, geborsteld rvs, gepolijst rvs, brons en zwart
  • Uitvoering met of zonder batterij
  • Schroef- of schroefloze bevestigings
  • Past op een europese inbouwdoos
  • Afmetingen: 92x92mm