Wat is een PIR detector.

 

Een Passief InfraRood detector, afkorting PIR, is tot nog toe de meest gebruikte passieve detector.

De detector noemt men ‘passief’ omdat deze alleen infrarood (warmte) signalen ontvangt en geen signalen uitzendt, zoals bijvoorbeeld de ultrasoon detector en radar detector. Bij passief infrarood detectie is een persoon de zender en de PIR de ontvanger.

Een PIR detecteert beweging zodra er een persoon of dier door zijn detectieveld loopt. Het werkingsgebied van de PIR is in zones verdeeld. Een object dat in twee of meer zones wordt gedetecteerd, veroorzaakt een alarmmelding op uw alarmsysteem.

 

Betrouwbaarheid

Na de uitvinding van de PIR door de firmaGuardall is deze goed doorontwikkeld tot een uiterst betrouwbare detector. Indien de PIR vakkundig geprojecteerd en geïnstalleerd is, zal deze geen foutmeldingen meer geven.

 

Uitvoeringen
Een standaard PIR detector heeft een bereik van 90 graden opening en 15 meter diepte.
Veelal wordt ook een long beam detector gebruikt, deze kan tot 60 meter ver weg nog betrouwbaar detecteren.
Ook is er een gordijn detector, deze detecteert een kleiner gebied. Deze wordt vooral toegepast in situaties waar de standaard PIR te veel zal detecteren.

Al deze detectoren zijn zo gemaakt dat ze pas signalen doorgeven als de projecten groter of zwaarder zijn dan 18 kg, dus diervriendelijk.

 

xd10tt-am promo from Pyronix on Vimeo.

Montage

De beste montagehoogte voor een PIR is tussen de 1,80 en 2,40 m boven de vloer en bij voorkeur in een hoek van de ruimte. PIR’s moet men zo projecteren en installeren, dat de indringer zich door het veld van de PIR moet begeven. Verder zijn er meer zaken waar rekening mee gehouden moet worden. Denk dat het onverantwoord is om hier meer over te schrijven.

 

Voordelen

Passief infrarood detectoren zijn meestal eenvoudig te installeren maar vragen van de installateur wel enig inzicht in projectering. Het stroomverbruik ligt laag (gemiddeld 30 mA). Er is geen limiet voor het aantal toe te passen detectoren in één ruimte.

Recent ontwikkelde detectoren hebben een zeer hoge betrouwbaarheid door het gebruik van speciale infraroodsensoren. Hete, koude of wervelende luchtstromingen zullen de detector niet beïnvloeden, alhoewel enige voorzorg geen kwaad kan.

De levensduur van een PIR is erg lang, met goed onderhoud gaat hij tientallen jaren mee.

 

Nadelen

Aangezien PIR’s gevoelig zijn voor veranderingen van infrarood energie in de zones geldt, dat hoe groter het verschil in temperatuur is tussen de beveiligde ruimte en indringer, hoe beter de werking is.
Ze kunnen ook gevoelig zijn voor luchtstromen, denk aan een open raam of brievenbus.